marți, 11 mai 2010

Istoria prezervativului

In fiecare an, in lume, se folosesc intre 6 si 9 bilioane de prezervative. Din nefericire, folosirea lor nu este universal acceptata. Expertii sunt de parere ca folosirea prezervativelor reduce considerabil riscul imbolnavirilor cu HIV si alte boli cu transmitere sexuala. Chiar daca religia catolica este impotriva folosirii lui, a anuntat recent ca este de acord cu folosirea lor dar in anumite circumstante. Papa Benedict spunea ca imbolnavirea cu HIV si SIDA ar trebui controlate doar prin abstinenta.

Prezervativul este un tub (sau o membrana) confectionat dintr-un material moale, subtire, flexibil si inchis la unul din capete (ca o caciulita). Este folosit ca un mijloc de contraceptie in activitatea sexuala. Colecteaza lichidul seminal si actioneaza ca o bariera impotriva intrarii spermatozoizilor in vagin. Termenul de prezervativ provine din limba franceza, de la cuvantul preservatif, si inseamna "remediu folosit pentru prevenirea unui rau".

Dar te-ai intrebat pana acum de unde vine si care este povestea prezervativului?

Anul 1000 i.Hr.

Istoria prezervativului incepe cu cateva mii de ani in urma. Exista imagini din Egiptul anului 1000 I.Hr. ce prezinta personaje care poarta un fel de teaca pe penis, fara a stii daca aceasta avea rol protector sau de ritual. Primele prezervative au fost facute din in, materiale mai dure, piele, sau chiar din cornul al unui animal.

100 - 200 d.Hr.

Din desenele rupestre gasite in pestera Combarelles din Franta, se cunoaste ca in Europa se folosea prezervativul. Desenele prezinta invelitori de penis. De asemenea, in Roma Antica se foloseau prezervativele din intestine de oaie sau capra.

Anul 1500

Este anul in care epidemia de sifilis a afectat intreaga Europa. Cel care a aratat rolul benefic al prezervativului este Gabrielle Fallopius (anatomist italian ce vorbeste despre aceste lucruri in cartea sa "De Morbo Gallico"), care prezenta confectionarea unor acoperitori pentru penis din panza de in, cu rolul de a impiedica transmiterea sifilisului. Deoarece s-a constatat ca este bun impotriva bolilor si infectiilor, mai tarziu a aratat ca este si un bun contraceptiv. Tot in acest an s-au facut si primele imbunatatiri la prezervativ: se trata cu o solutie chimica dupa care se lasau la uscat. Aceasta metoda a fost catalogata ca prim spermicid.

Anii 1700

Termenul de prezervativ (engl. condom) a fost publicat pentru prima data in 1706 intr-un poem. Termenul este dat de doctorul Condom, ce profesa in timpul lui Charles II. Se crede ca acesta incercat, astfel, sa il ajute pe rege pentru a nu avea copii nelegitimi.

Prezervativele erau facute din intestine de animal, si dadeau rezultate ca si anticonceptional. Acest tip de condom era descris la acea vreme ca "o armura impotriva placerii, dar ca protector impotriva infectiilor". Pe la jumatatea anilor 1700, prezervativele realizate manual se puteau gasi in magazinele din Londra. Se facea chiar si publicitate pentru produs.

Anii 1800

Uzul prezervativelor a fost afectat benefic de noi descoperiri tehnologice, economice dar si sociale, in Europa si SUA. Realizarea prezervativelor a fost revolutionata de descoperirea anvelopelor de cauciuc. Goodyear si Hankock au inceput sa produca rapid si in masa, prezervative, prin procedeul de vulcanizare a cauciucului. Vulcanizarea este un procedeu de tratare a cauciucului brut cu sulf, apoi expunerea lui la temperaturi ridicate. Cauciucul devine astfel mai rezistent, elastic si impermeabil.

In anul 1861, a fost publicata prima reclama la prezervative in New York Times. In 1873, Legea Comstock a fost aprobata. Numita dupa Anthony Comstock, legea interzicea publicitatea oricarui produs contraceptiv, si de asemenea, era permisa confiscarea prezervativelor trimise (comercializate) prin posta.

Anii 1900

Dupa anul 1919 la fabricarea prezervativelor a inceput sa se foloseasca latexul, in Ohio, (latexul este un suc secretat de anumite plante), datorita calitatilor superioare fata de cauciucul folosit pana in acel moment. Frederick Killian a fost cel care a venit cu ideea. Acest nou tip de prezervativ s-a bucurat de o vanzare nemaipomenita. La mijocul anilor 1930, producatorii din USA scoteau 1,5 milioane de prezervative pe zi. In 1957, primele prezervative lubrifiate au fost aduse in Anglia de firma Durex (una din cele mai cunoscute marci de condoms in prezent. Durex: DUrabitity, Realiability and EXcellence).

In 1960 folosirea prezervativelor ca si contraceptiv, a facut ca folosirea pastilelor si sterilizarea sa devina si mai populare. Importanta prezervativelor impotriva HIV sau SIDA s-a recunoscut pe plan larg, la sfarsitul anilor \\'80.

Prezervativul feminin exista in Europa inca din 1992 si acceptat de catre FDA (Food and Drug Administration), iar in SUA un an mai tarziu.

Prezervativul feminin este un cilindru inchis la unul din capete din poluretan. La amandoua capetele este prevazut cu cate un inel flexibil. Prezervativul feminin se introduce in vagin inaintea contactului sexual (cel mult 8 ore). Capatul inchis al prezervativului este pe post de ancora. Este pozitionat in dreptul colului uterin. Capatul deschis al cilindrului are cel de-al doilea inel flexibil, mai mare decat primul si ramane in afara corpului, acoperind vulva si o parte din perineu. Se scoate imediat dupa contactul sexual.

In 1990 s-au introdus prezervativele colorate si cu arome. In 1994 s-a realizat prezervativul din poliuretan (este un material, gen plastic, ce permite realizarea unor prezervative mai subtiri decat cele din latex) in USA. Prezervativele din poliuretan sunt ca si alternativa pentru barbatii alergici la cele din latex.

Cui se recomanda prezervativul

Prezervativele sunt de diferite dimensiuni, forme, lungimi, culori si arome. Exista prezervative pentru barbati, dar si pentru femei.

Este indicat cuplurilor care:

- isi doresc o si mai mare protectie contraceptiva;

- doresc sa nu contacteze vreo boala venerica;

- au probleme de ejaculare (ejaculare precoce);

- partenera are leziuni cervicale;

- nu folosesc o alta metoda de contraceptie.

Se rup usor?

Mentionam ca exista prezervative lubrifiate si nelubrifiate. Diferenta dintre ele este aceea ca prezervativele fara lubrifiere prezinta un risc mai mare de rupere intravaginala, in cazul in care vaginul nu este lubrifiat indeajuns. De asemenea, prezervativele foarte subtiri sunt mult mai expuse la rupere.

Cum folosim prezervativul?

Atentie sa nu il intepi cu ace sau orice alt obiect ascutit.

Nu il desface sa te joci cu el daca ai de gand sa il folosesti.

Nu il umfla ca pe un balon daca vrei sa il folosesti.

Prezervativul il pui pe penis cand esti in erectie si ai un contact sexual.

Lasa putin spatiu la varful prezervativului pentru a elimina aerul. In acest loc se va colecta lichidul seminal. Cand il desfaci tine cu doua degete de acest capat si ruleaza-l pe penis, cu grija.

Retrage penisul din vagin pentru ejaculare, tinand cu grija de prezervativ (cu degetele de la baza) pentru a nu aluneca si pentru a impiedica raspandirea spermei.

In cazul in care prezervativul se rupe sau aluneca, folositi imediat un spermicid si luati si o pastila contraceptiva suplimentara.

Atentie sa nu zgariati prezervativul cu inele, unghii si alte bijuterii (nici cu dintii sa nu trageti de el).

Verificati intotdeauna data expirarii cand cumparati prezervative.

Pentru protectie contraceptiva marita odata cu folosirea prezervativului folositi si spermicide.

Cand desfaceti prezervativul nu folositi foarfeca sau alte obiecte taioase. Se va rupe cu mana de la locul indicat.

Prezervativul nu se refoloseste, nu se spala, se arunca dupa folosire.

Ce material este mai indicat

...latexul deoarece este mai rezistent si nu lasa ca bacteriile sa treaca.

Prezervativele din fibre animale nu ofera protectie HIV, dar nici impotriva altor boli venerice.

Nu uita ca prezervativul este singura metoda prin care va protejati amandoi, atat de boli cu transmitere sexuala cat si de o sarcina nedorita.

In prezent piata ofera o varietate de prezervative pentru toate "gusturile" si fanteziile

- prezervative cu forme variate;

- prezervative colorate;

- prezervative lubrifiate (cu ulei de silicon, geluri, pudra sau nelubrifiate);

- prezervative de grosimi diferite;

- prezervative cu diferite texturi;

- prezervative cu arome;

- prezervative cu spermicide sau fara.

Ai vreo preferinta anume? Care ti se pare cel mai potrivit? Preferi aroma de capsuni sau de banane?